Er din præsentation klagesang eller klar tale

Nå, og hvad laver du så? Spørgsmålet, vi ofte får, når vi møder nye mennesker, uanset om vi er middagsgæst, kursusdeltager eller jobjæger. Og hvilken historie eller elevatortale fortæller vi, når vi har et par minutter til det? Hvordan brander vi os selv? Hvordan får jeg så sat den rigtige ramme om svaret?

Klar ramme for din præsentation

Min tanke er, at vi sætter rammer, fordi de hjælper os med at forstå og skabe mening. Og mit svar sætter derfor rammen om de billeder, som dukker op i hovedet på min bordherre, kursuskollega eller kommende arbejdsgiver.

Et forsøg på at skabe en ny ramme er ”Projekt respekt,” som gør en indsats for at udkonkurrere ordet arbejdsløs med ordet jobjæger. Lanceringen af det nye ord har skabt en livlig debat om ordenes bibetydninger, og debatten afspejler, at det betyder noget, hvilke ord vi bruger, fordi de sætter rammen om vores budskab og enten støtter eller svækker vores mål og personlige brand.

For nogle år siden kunne mine svar på: “Nå, hvad laver du så?” have været mange forskellige, f.eks. de fem nedenstående. Den første fortælleramme går dog slet ikke, og nummer to er lidt kedelig. Spørgsmålet er derfor, hvordan de fem eksempler hver især kunne have støttet min personlige branding?

Ramme: Metaltræt jobjæger

”Jeg venter på mit næste job og har gjort det i nogen tid, men der sker ikke meget på Fyn. Så jeg er i kløerne på Jobcenter og A-kassen og underkastet deres luner. DR2’s satire A-klassen illustrerer, hvad jeg taler om: et ineffektivt og inkompetent system. Jeg bliver kaldt til stormøder, hvor jeg spilder tiden, belaster travle virksomheder med ligegyldige ansøgninger og kontrolleres i alle ender og kanter af A-kassen, som jævnligt sender mig breve uden reelt indhold. En fra mit netværk har sågar siddet de seneste otte uger sammen med andre jobsøgende og hørt på, hvordan man skriver ansøgninger og CV’er – uden det store udbytte for en HR-konsulent med solid rekrutteringserfaring. Og nu nærmer jeg mig de 50, så …”

Ramme: Veluddannet kandidat

”Jeg er oprindeligt uddannet korrespondent i engelsk og tysk. Derefter tog jeg en merkonom i markedsføring, og har mange års erfaring som direktionssekretær- og direktionsassistent med fokus på intern kommunikation. Inden for de seneste ti år har jeg taget en del efteruddannelse: NLP Business Practitioner, BA i virksomhedskommunikation, PRINCE2-projektleder og bliver i år færdig med min Master i Virksomhedskommunikation. I øjeblikket er jeg jobsøgende og ser frem til at omsætte mine kompetencer i en ny spændende virksomhed.”

Ramme: Resultatorienteret kommunikatør

”Jeg er kommunikationskonsulent og projektleder og har mange års erfaring med intern kommunikation og assistance for den øverste ledelse. I øjeblikket leder jeg efter et nyt job, hvor jeg kan hjælpe ledere og medarbejdere i en lille eller mellemstor virksomhed med at blive bedre til at kommunikere med hinanden og omverdenen. Samtidig er jeg ved at afslutte min Master i International Virksomhedskommunikation, hvor jeg især har lagt vægt på at skærpe mine kompetencer i forandrings-kommunikation og brugen af sociale medier i den interne kommunikation.”

Ramme: Direktionssekretær med styr på det hele

”Jeg er direktionssekretæren, som holder styr på detaljen og bevarer overblikket. Og i øjeblikket er jeg på udkig efter mit næste drømmejob. Med over 20 års erfaring fra rollen som assistent for den øverste ledelse ved jeg, hvor vigtigt det er at holde fokus i en travl hverdag med mange forandringer og samtidige aktiviteter. Og så har jeg styr på at håndtere fortrolige opgaver,  få tingene færdige til tiden og kommunikere til både hjerte og hjerne. Med mig i forkontoret bliver direktørens hverdag derfor både lettere og mere effektiv.”

Ramme: Mor og ægtefælle

”Jeg hedder Mette, og i øjeblikket søger jeg mit næste drømmejob inden for kommunikation og HR. Når jeg har fri prioriterer jeg min familie, efteruddannelse og frivilligt arbejde, fordi det kombineret med mit job skaber en god balance i det, som for mig er det gode liv. Jeg er mor til tre dejlige børn: Ellen, Erik og Margrethe. Og så er der jo lige Thor, familiens labrador, som sikrer mig en dejlig tur langs stranden hver dag. Alt det er muligt, fordi jeg er gift med Jens, som jeg har kendt næsten lige så langt tilbage, som jeg kan huske.”

Rammerne er i sig selv ikke gode eller dårlige, men sætter forskellige tanker i gang hos dem, jeg fortæller dem til:

”You never get a second chance to make a good first impression”

– så hvad er dit næste svar på: Nå, og hvad laver du så?

 

PS:
Er du blevet nysgerrig efter at vide mere at sætte rammer, så læs ”Don’t Think of an Elephant ”af den amerikanske professor George Lakoff.

 

Githa Rasmussen

Med +1.000 karriererådgivninger i bagagen sætter jeg en ære i, du går fra vores møder med en følelse af, at vi sammen skaber resultater, og at du skridt for skridt kommer tættere på dit næste mål.


Forrige
Forrige

Personlig branding

Næste
Næste

Er dit sprog som t-shirt eller skjorte og slips?