Kære netværk – har du et job til mig?

En opdatering, som af og til dukker op fra en af mine kontakter i min nyhedsstrøm på LinkedIn. Og mit svar ville være: Det har netværket næppe. For netværket er hverken en jobbank eller en tankelæser. Men netværket kan hjælpe dig godt på vej til det nye job. Derfor er det vigtigt:

1. at tænke dit netværk som en samling af relationer
2. at være specifik, når du beder om hjælp fra dit netværk

Et gode netværk kræver dit engagement

Det handler ikke (kun) om mange kontakter på fx LinkedIn. Det handler også om kvaliteten og styrken i de kontakter, som udgør netværket. Mødet mellem mennesker. I den virkelige verden eller online.

I artiklen: “Drop den overfladiske snak, og tal ordentligt til hinanden” i Politiken 20. februar 2016 udtaler Per Schultz Jørgensen, at vi “skal gå over broen til det andet menneske” for at vise oprigtig interesse og engagement. Vi skal tage del, spørge ind, følge op og selv bidrage, for at samtalen bliver værdifuld. Og det gælder vel også for det gode netværk.

Netværk ta’r tid

Min opfordring er derfor, at du arbejder med at bygge et stærkt netværk op, længe før du eventuelt får brug for det. Din netværksstrategi kunne være i tre trin: know, like, trust for at sikre, at I er mere end tilfældige relationer:

  • Først skal dit netværk kende dig – vide, hvad du kan og står for. Del ud af din viden, svar på spørgsmål og hjælp, når én i dit netværk har brug det.
    Fx vær aktiv i LinkedIn-grupper og kommenter på eller del andres opdateringer. Eller vær aktiv i snakken, når du mødes med dit netværk – undgå at stå med den faste “klike” hver gang

  • Dernæst skal dit netværk synes om dig – opleve, at du interesseret og engageret i din omverden uden nødvendigvis at tænke på, hvad du får ud af det.
    Fx spørg oprigtigt ind til de andre deltagere i netværksmødet og find ud af, hvad de er optaget af eller særligt gode til. Suppler med dine egne synspunkter, så I på den måde skridt for skridt afdækker jeres overlappende interesser. Og husk, hvad I talte om sidst, når I mødes igen

  • Og endelig: vis, at de kan regne med dig. Vær klar, når én i dit netværk har brug for din hjælp eller dine input. Fordi I har opbygget en reel relation, vil du vide præcist, hvad du kan bidrage med. Tænk ikke på, hvad du får ud af det.
    Fx hjælp med at etablere et kaffemøde, fordi én i dit netværk uventet står uden job. I har snakket sammen flere gange, du har ikke et nyt job på hånden til ham, men du ved præcist, hvem du kan sætte ham i forbindelse med – og så kan de to selv tage dialogen derfra

Med en velovervejet netværksstrategi stiger sandsynligheden for, at dit netværk kan hjælpe dig, når du får brug for det. Eller i hvert fald kan give dig relevante input og ideer til næste skridt i din proces.

 

Githa Rasmussen

Med +1.000 karriererådgivninger i bagagen sætter jeg en ære i, du går fra vores møder med en følelse af, at vi sammen skaber resultater, og at du skridt for skridt kommer tættere på dit næste mål.


Forrige
Forrige

3 trin og 10 tips til det gode kaffemøde

Næste
Næste

Få succes på næste karrieremesse