Sådan skriver du en god ansøgning

Ansøgningen handler ikke om dig, men om virksomheden og det behov, den aktuelt har. Og du skal ikke have alt med. Derfor er din opgave at vælge ud og fortælle, hvor og hvorfor du er det gode match.

Tænk ansøgningen som et kærestebrev. Hvis du bruger flest ord på at fortælle om din eks-kærester (dine tidligere jobs), er chancen for at lykkes mindre. Hvis du derimod holder fokus på jeres fælles interesser og drømme om fremtiden (match mellem jobkrav og kompetencer), øger du markant chancen for at komme i den gode bunke af ansøgninger, får respons og bliver indkaldt til jobsamtalen. I samtalen uddyber du dine pointer og tanker og stiller spørgsmål, som skærper deres nysgerrighed og interesse for dig.

De 3 mest sete mangler i ansøgningen på tværs af virksomhedstyper:
Utilstrækkelig beskrivelse af det faglige match mellem ansøger og job (55%)
Utydelig beskrivelse af motivationen for jobbet (51%)
Mangel på konkrete eksempler på ansøgerens kompetencer (36%9)
— 2018 og frem: https://ballisager.com/rekrutteringsanalyse/

En god ansøgning handler om fremtiden

Den gode ansøgning er et supplement til det målrettede CV.

Ansøgningen beskriver, hvordan du med dine kompetencer kan hjælpe virksomheden til at blive endnu bedre på de områder, som de beskriver i annoncen. Husk, de har allerede læst dit CV, som handler om fortiden og har alle fakta om erfaring, uddannelse, kurser osv. Det behøver du derfor ikke at gentage i ansøgningen.

I din ansøgning vælger du de pointer i jobannoncen, hvor du ser det bedste match og beskriver konkret, hvordan du vil løse opgaverne. På den måde sikrer du dig også, at din ansøgning er målrettet til det konkrete job og ikke bare endnu en ansøgning med genbrug fra tidligere ansøgninger. Genbrug og generiske formuleringer dur ikke. Heller selvom de er velskrevne.

Der er ikke en facitliste, men en god struktur kan være:

  • Overskift

  • Motivation/indledning

  • To-tre afsnit med fokus på din faglighed og det gode match

  • Et afsnit om din personlighed med et konkret eksempel

  • Afslutning

Eksempel på motivation/indledning i ansøgningen

Anerkend virksomheden: Tydeliggør din interesse i virksomheden og din viden om den.

Eksempel:

Det er imponerende, at I hos LEGESAGER har formodet at holde fanen højt. Især i en tid, hvor flere og flere butikker søger mod e-handel. Min oplevelse er, at jeres nye ideer og servicemindede tilgang til kunderne har bragt jer langt. Nu lancerer I endnu et skridt mod at tilbyde ikke bare de gode produkter, men også den gode butiksoplevelse. Og det vil jeg elske at være med til, fordi jeg vokser af glade kunder.


Inspiration til strukturen i den gode ansøgning:

Du kan finde inspiration til layout på din ansøgning på Canva - vælg et layout som matcher både dig og den aktuelle virksomhed (stil, farver osv.)


Githa Rasmussen

Med +1.000 karriererådgivninger i bagagen sætter jeg en ære i, du går fra vores møder med en følelse af, at vi sammen skaber resultater, og at du skridt for skridt kommer tættere på dit næste mål.


Forrige
Forrige

7 tips til ansøgningen, andre gider at læse

Næste
Næste

Karriereskift er en proces