Personlighedstest – eksamen eller kilde til indsigt?

Bliv klogere på dig selv og din karriere med en test

Har du oplevet at sidde med en følelse af være dumpet i et rekrutteringsforløb med samtaler og test, fordi jobbet gik til en anden? Den følelse hører jeg af og til om fra kandidater, som har været igennem et rekrutteringsforløb. Og nu søger sparring.

Sådan her lød det f.eks. for nyligt fra en i min karriererådgivning.

Jeg fik ikke jobbet på grund af testen. Jeg dumpede, så nu vil jeg gerne øve mig i at tage test, så jeg er bedre forberedt til næste gang.

Men nej! Kandidaten dumpede ikke i testen. Kandidaten var bare ikke det bedste match til jobbet. Det er jo det, en test i forbindelse med rekruttering handler om. At finde det rigtige match. Det er dyrt for virksomheden at ansætte en forkert kandidat. OG det er en dårlig løsning for kandidaten at sidde i det forkerte job. Sådan føles det måske ikke på dagen, hvor afslaget tikker ind, men på sigt er det svært at komme udenom.

Personlighedstest i rekrutteringsprocessen

Personlighedstest og IQ-test i forskellige afskygninger indgår i mange rekrutteringsforløb. Ofte mellem 1. og 2. samtale. Som regel i form af en online-test med tilbagemelding fra HR-konsulenten i forbindelse med 2. samtale.

Og kandidaterne vil så gerne bestå. Men for HR-konsulenten handler det ikke om at bestå eller dumpe. Det handler om at finde den rette. Hvorvidt kandidaten scorer jobbet eller ej, afhænger af den samlede proces, og professionelle HR-folk ser testen som et dialogværktøj. Et værktøj til at spørge ind og blive klogere på kandidaten i forlængelse af CV, ansøgning og 1. jobsamtale for at finde det bedste match til det konkrete job. Og her vil nogle kandidater være bedre end andre.

Det gode match

Alligevel oplever jeg af og til kandidater, som sidder med en følelse af, at de skulle have svaret anderledes i testen.

Jeg fik ikke jobbet, fordi testen viste, at jeg arbejder bedst i teams og har brug for løbende sparring. 

Sådan lød det fra en skuffet kandidat for nyligt. Men det var ikke på grund af testen, han ikke fik jobbet. Det var snarere, fordi han havde søgt et job, som ikke helt matchede hans profil. Hans faglighed var et godt match, og han blev indkaldt til samtale. Men han skulle i høj grad sidde alene med opgaverne i en meget lille virksomhed. Og skulle i hverdagen klare det hele på egen hånd.

Profilen afspejlede, at han var en holdspiller med brug for kolleger tæt på. Og kolleger på kontoret var der ikke mange af, da de fleste til hverdag var på landevejen for at sælge og pleje kunder. Han var ikke dumpet, men havde søgt det forkerte job.

Måske havde han i for høj grad beskrevet sig selv som det perfekte match til jobbet. Måske havde han glemt sig selv sit jobsøgningsmaterialet. Måske var han ikke afklaret i forhold til, hvilke jobs han skulle gå efter.

I processen åbnede personlighedstesten for en dialog om specifikke kompetencer, inviterede til uddybning og gav anledning til at beskrive, hvordan han ville gribe konkrete arbejdssituationer an. Og her blev det sandsynligvis klart, at han ikke var den rette profil. Han fik ikke jobbet. Ikke fordi han dumpede testen, men fordi testen afdækkede, at en anden kandidat ville være et bedre match.

Brug testresultat og afslag til at søge det rette job

Det kan give både indsigt og aha-oplevelser at lave en personlighedstest. Også selvom du ikke får jobbet. Testresultatet er en anledning til at blive klogere på dig selv, så du:

  • finder og søger de rette jobs

  • beskriver ærligt, hvorfor og hvordan du matcher jobbet

  • lader dit materiale afspejle den, du er i forhold til det aktuelle job

Med det udgangspunkt vil en fremtidig test blot bekræfte, at du er det gode match til jobbet. Det bliver meget nemmere at give gode eksempler og virke troværdig i jobsamtalen.

Og du kan tage det helt roligt med en eventuel personlighedstest mellem 1. og 2. samtale, for den afslører ikke noget, du ikke ved. Den giver et praj om, hvem du er, så I kan tage dialogen derfra.

Kan man snyde i en personlighedstest?

Sandsynligvis ikke. At lande det forkerte job er vel heller målet?

Derfor kan du nok heller ikke træne dig selv, så du bliver bedre til at svare på testen næste gang, du søger job. Men du kan søge afklaring og indsigt, så du åbent og ærligt kan sige: Jeg kender mig selv så godt, at jeg ved, hvad jeg går efter. Derfor svarer jeg ærligt på testen.

Skulle du have lyst til at prøve en test eller to som led i forberedelsen til næste skridt på din karriererejse, har jeg her samlet en liste over gratis test. De kan måske inspirere og give anledning til refleksion, når du skal identificere de rette jobs for dig og dernæst skrive ansøgning og CV, som matcher.

 

Gratis tests til inspiration

Listen herunder er blot resultatet af min research på emnet: personlighedstest, styrketest, logisk test, arbejdsglædetest. Jeg står derfor ikke inde for kvalitet eller udbytte. Men måske kan listen inspirere dig.

 

Tjek dem ud og prøv dem af, hvis du er nysgerrig.

 

Professionel sparring

Og allerbedst bliver det, hvis du efterfølgende drøfter dine resultater med en god ven, partner, kollega eller eventuelt en professionel karriererådgiver.

Vil du høre mere om mulighederne for karriererådgivning eller andre mere omfattende tests, så tag endelig fat i mig.

 

Gratis test

  • 16 personalities

Kend din type: Testen er bl.a. baseret på Myers-Briggs-test og dækker “The Big Five”: Sind, energi, natur, taktik og identitet og tester arbejdsvaner, styrker og svagheder.

Https://www.16personalities.com/da

  • Styrker

Bliv klogere på dine styrker ved at tage den gratis styrkeprofiltest.

https://www.viacharacter.org

  • Enneagramtest

Find din type ud af 9 typer. Hvad du motiveres af, hvilke menneskelige potentialer du kan udvikle og, hvordan typerne virker på deres omgivelser.

Https://test.thinkaboutit.dk/front

  • Persontypetest (Jobindex)

Afklar din type og bliv klogere på dig selv og andre.

Https://www.jobindex.dk/persontypetest?Lang=da

  • Karrierespindet

Bliv klogere på din karriereprofil. Karrierespindet er et afklaringsværktøj fra Personalestyrelsen. Det består af 40 udsagn, der giver dig mulighed for at reflektere over dit arbejdsliv og din karriere.

http://karrierespind.perst.dk/

  • Mensa Danmark – IQ-test

Test din intelligens.

https://mensa.dk/test-din-ik

  • Gør arbejdslyst konkret

Få indsigt i arbejdslysten med GAIS. Mål hele virksomheden, enkelte teams eller din egen arbejdslyst og få overblik, prioritering, anbefalinger og inspiration til at styrke trivsel og motivation.

Https://app.gais.dk/auth/#/

  • Test din arbejdsglæde

Bliv klogere på din arbejdsglæde og trivsel.

https://www.jobindex.dk/test-dig-selv/jobglaede

 

Githa Rasmussen

Med +1.000 karriererådgivninger i bagagen sætter jeg en ære i, du går fra vores møder med en følelse af, at vi sammen skaber resultater, og at du skridt for skridt kommer tættere på dit næste mål.


Forrige
Forrige

Sådan finder du dit drømmejob

Næste
Næste

Bøger om karriere